Tematik tasarım nedir ?

Ali

New member
Tematik Tasarım Nedir? (Bir Kahve Sohbetinde Başlayan Macera)

Merhaba sevgili forumdaşlar,

Şöyle bir düşünün: Hepimiz bir kafede oturmuşuz, masada kahveler var, yan tarafta da bilgisayarlar açık. Konu bir şekilde “tematik tasarım”a geliyor. Ama işin komik tarafı şu; kimse tam olarak aynı şeyi anlamıyor. Erkekler “stratejik çözüm” diye notlar alıyor, kadınlar ise “duygusal bağ” diyor, ben de ortada kalıp “yahu bu işin mizahı nerede?” diye düşünüyorum. İşte bu yazıyı o kafedeki sohbetin bir uzantısı gibi görün.

Erkeklerin Bakış Açısı: Tematik Tasarım = Excel Tablosu

Şimdi itiraf edelim, erkek forumdaşlarımızın çoğu bu meseleye şöyle bakıyor: “Tematik tasarım demek, belli bir amaca uygun, stratejik, planlı bir tasarım demek.” Onların kafasında işler hep net. Bir proje yapılacaksa, önce hedef kitle analizi çıkar, ardından tema belirlenir, sonra da uygulamaya geçilir.

Mesela Mehmet abi şöyle diyebilir:

> “Tematik tasarım mı? Önce Excel’de bir tablo açacaksın kardeşim. Sol tarafa hedef grubu yaz, sağ tarafa renk paletini, ortalara da yapılacak görevleri. Bitti gitti.”

Onların gözünde, tematik tasarım bir tür strateji oyunu gibi. Adım adım ilerliyorsun, puan topluyorsun ve sonunda patronun sana “aferin” diyor. Tabii işin ruhunu, duygusal yönünü biraz arka plana atabiliyorlar.

Kadınların Bakış Açısı: Tematik Tasarım = İnsan İlişkileri

Kadın forumdaşlarımız ise aynı konuyu çok daha farklı ele alıyor. Onlar için tematik tasarım sadece görsellik ya da strateji değil, aynı zamanda bir his meselesi. “O tema insana ne hissettiriyor?”, “Arkasında nasıl bir hikâye var?” gibi sorulara daha çok odaklanıyorlar.

Mesela Ayşe der ki:

> “Canım, tematik tasarım dediğin şey insanların ruhuna dokunmalı. Bir kafenin iç dekorasyonu sadece masa ve sandalye değil; o mekâna giren kişiye huzur vermeli, sanki bir dostun evine girmiş gibi hissettirmeli.”

Onlara göre tematik tasarım, duygusal bir bağ kurduruyorsa başarılıdır. Yani erkekler “plan” diyorsa, kadınlar “ruh” diyor. Bir taraf verilerle uğraşırken, diğer taraf kalplere dokunmayı önemsiyor.

Tematik Tasarımın Günlük Hayattaki Hallerine Mizahi Bir Bakış

Biraz somut örneklere bakalım:

- Kafe Açıyorsun: Erkekler menüyü Excel tablosu gibi hazırlıyor: “Sütlü kahve = X TL, sade kahve = Y TL.” Kadınlar ise menünün üstüne çiçek desenleri, altına ufak notlar koyuyor: “Bu kahve kalbi ısıtır.”

- Doğum Günü Partisi: Erkekler balonları renk koduna göre şişirip asıyor, “tamamdır” diyor. Kadınlar “ama bu balonların hikâyesi yok, mesela şu köşeye çocukluğunu hatırlatacak bir fotoğraf koymalıyız” diyor.

- Web Sitesi: Erkekler hızlı açılan, fonksiyonel bir site isterken, kadınlar o sitenin kullanıcıya “hoş geldin, rahat et” demesini istiyor.

Bu farklar mizahi bir tablo çiziyor. Erkekler “nasıl yapılır”la uğraşırken, kadınlar “nasıl hissettirir” kısmını düşünüyor. İşte bu iki bakış açısı birleştiğinde, gerçek anlamda tematik bir tasarım ortaya çıkıyor.

Peki Tematik Tasarım Gerçekte Ne?

Şaka bir yana, tematik tasarım aslında bir fikrin, bir duygunun ya da bir konseptin bütün detaylara yedirilmesi demek. Yani kullandığınız renkler, seçtiğiniz fontlar, mekân düzeni ya da menüdeki küçük detaylar hep aynı temayı yansıtmalı.

Bir sahil kasabasındaki kafe düşünün. Eğer gerçekten “deniz teması” varsa, sadece duvarda birkaç deniz kabuğu değil, menüde deniz isimleri, sandalyelerde deniz mavisi tonları, hatta çalışanların tişörtlerinde küçük bir dalga logosu olmalı. Tematik tasarım, baştan sona uyum demek.

Forumdaşlara Sorular: Gelin Biraz Eğlenelim

Şimdi size birkaç soru:

- Eğer bir kafe açacak olsaydınız, temanız ne olurdu? “Uzaylılar mı”, “Orta Çağ şövalyeleri mi”, yoksa “anne evi sıcaklığı” mı?

- Erkek forumdaşlara soruyorum: Excel tablosuyla bir doğum günü partisi organize etmeyi düşündünüz mü hiç?

- Kadın forumdaşlara soruyorum: Bir mekânda hiç “renkler ruhuma dokundu” dediğiniz oldu mu?

Cevaplarınızı merak ediyorum çünkü eminim hepinizin bakış açısı birbirinden farklı ve eğlenceli olacak.

Sonuç: Mizahın İçinde Gerçekler

Tematik tasarım, hem erkeklerin stratejik bakışı hem de kadınların empatik yaklaşımıyla anlam kazanıyor. Bir taraf işin “işlev” kısmını, diğer taraf “ruh” kısmını ortaya koyuyor. Mizahi dille anlatsak da, aslında bu ikisi birleştiğinde ortaya çıkan şey harika bir bütün oluyor.

Hadi forumdaşlar, sizden gelen fikirlerle bu konuyu daha da renklendirelim. Sizin tematik tasarım anlayışınız ne? Biraz gülelim, biraz da düşünelim.